Bronzestøbning

Det er et stort arbejde at støbe bronze, og man risikere at blive bidt af det.

Her er en forklaring på hvordan man støber bronze efter cire perdue (tabt voks) metoden.

Du kan også gå ind under ’Eddies historie’ og bladre i en bog imens der forklares om støbeprocessen, men her er den korte udgave:


Først formes skulpturen i ler, så spartles der silikone på i to lag...., uden på silikonen støbes en  gipskappe der kan åbnes,- for at støtte silikoneformen under det videre arbejde.

 

Så åbnes gipskappen og silikoneformen skæres op og originalen tages ud. Det hele samles igen,- nu uden den originale skulptur. Voks varmes op og hældes i formen. Når voksen er kold åbnes formen og voksskulpturen tages forsigtigt ud.

Indløb og udluftningskanaler ’svejses’ nu på voksen og der stænkes et ’dublag’ på voksskulpturen, for at få alle detaljer med.

 

Voksafstøbningen sænkes nu ned i en form som fyldes med knust tegl og gips der er rørt op i vand. Når gipsen er hærdet udglødes formen i en ovn over nogle døgn, så al voks smelter bort og der opstår et hulrum, som kan fyldes med flydende bronze. Når bronzen er kølet af, banker man bronzeskulpturen ud af støbeformen.

 

Nu begynder et møjsommeligt arbejde med svejsning, slibning og ciselering. Når den ønskede overflade er opnået, gives skulpturen en patina, for at understrege formen og give metallet varme og dybde.